Gapen in de yogales, verveeld of moe?

Gaap… Iedere week gebeurt hetzelfde, zodra ze de yogaruimte binnenkomt, haar mat uitrolt en gaat zitten komt de eerste gaap. En nog één, en nog één. En vervolgens een sorry. Terechte excuses?

Gapen gebeurt bij een overgang van activiteit: van inspanning naar ontspanning en vice versa. We denken vaak dat als iemand gaapt diegene zich verveelt, ongeïnteresseerd of moe is. En ja als je moe bent dan gaap je vaker. Door gapen wordt aangenomen dat er meer zuurstof in je lichaam komt. Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat geeuwen je hersenen afkoelt, waardoor je beter kunt presteren.
Gaap je veel tijdens een theoretische les die je wél interessant vindt? Misschien is het de behoefte aan frisse of zuurstofrijke lucht. Een raam open kan wonderen doen, de lucht die de binnenruimte instroomt frist je letterlijk en figuurlijk op.

Tijdens yoga wordt je uitgenodigd van je actieve staat, mogelijk met stress en angst, in beweging te komen. Dit gebeurt op zodanige manier dat je lichaam meer en meer ontspant. Niet door doen, juist door aanwezig zijn in de beweging. Door de ontspanning ontstaat meer ruimte, de adem kan zich als vanzelf verdiepen. Ook ademoefeningen ondersteunen daarbij. Het parasympathische zenuwstelsel dat voor ontspanning zorgt wordt dominant en nodigt waarschijnlijk uit tot gapen. Gapen zorgt er voor dat je spanning kwijt kunt. Geeuwen is meteen een fijne stretch voor de spieren van je gezicht en hals. En voel je hoe diep je ademt als je gaapt?

Uitdagend kan het worden als je een gaap voelt aankomen terwijl je in een yogahouding bent. Grote kans dat je de gewoonte hebt om je hand voor je mond te houden. En daardoor geneigd bent uit het moment, uit de yogahouding, te bewegen om je hand vrij te hebben. Of je gaap in te houden. Blijf lekker in de yogahouding waarin je bent en laat de gaap komen, houd hem niet in. Yoga is tenslotte je lichaamsgevoel ervaren. Leren luisteren naar je lichaam, daar hoort volop gapen ook bij. Voel je hoe een diepe inademing gepaard gaat met de gaap? Wat brengt de gaap jou?

Benieuwd of jij al bent gaan gapen tijdens het lezen ;-). Gaaaaap….

Geschreven door Helga van Geldrop

2 maart 2021

Misschien vind je het volgende ook leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Ervaring delen = Kennis vermenigvuldigen.”

 

           Onbekend

info@puuryoga.nl

06 43460755

Puur verbindt

~

Privacyverklaring

p

Disclaimer

© Yogapraktijk PUUR 2024

Yoga Nidra workshops

Was je altijd een schone slaapster? Ben je in de overgang en is dat veranderd? Yoga Nidra neemt je mee naar dat moment net voordat je in slaap valt, diepe ontspanning in je lichaam. Een half uur yoga nidra wordt vergeleken met drie uur slaap. Benieuwd naar dit verwenmoment voor jezelf? Speciaal voor jou, lieve vrouw in de overgang.
Voornaam
E-mailadres
Ik ben op de hoogte van het privacy reglement.

Dankjewel voor je aanvraag, tot snel in je mailbox.