Doe jij in de zomer iedere dag yoga?

Het is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. In de beginjaren dat ik yoga beoefende,
voelde ik me nog wel eens schuldig… Ik als yogadocent moest toch wel iedere dag aan yoga doen? Dat impliceert meteen mijn antwoord. Nee, in de zomervakantie doe ik niet iedere dag aan yoga. Inmiddels denk ik wel anders over de definitie ‘aan yoga doen’.

Is yoga doen het beoefenen van asana’s? Mediteren? Ademoefeningen? Als beginner misschien nog wel. Je volgt een les en doet yoga. Als je wat langer bezig bent, merk je dat wat je tegenkomt tijdens het beoefenen, gaat doorwerken in je dagelijks leven. Je doet geen yoga meer in puur letterlijke zin, yoga zit verweven in je leven.

En zo heb ik mijn yoga momenten in de zomer. Een ochtend op de camping begon vaak met een korte wandeling naar de bakker. Ik kook water met mijn camping waterkoker, dat meer tijd kost dan thuis. Ik giet met mijn volle aandacht water op de filter voor een kop koffie. Tussendoor genietend van het uitzicht en tijdens de kop koffie iedere hap proevend van een verse croissant. Voor mij… yoga, volledige balans en helemaal in het moment.

Of de kinderen die nog vanuit de slaaptent roepen… Mam zullen we eerst gaan zwemmen, het zwembad is over 10 minuten open? Ja, natuurlijk, pluk de dag, waarom niet? Het zwembad nog in volledige rust, ruimte voor de jongens om te spelen en voor mijzelf om baantjes te trekken. Stilte voor de storm daar in dat zwembad, momenten van yoga voor mij.

Kun je dan alleen yoga ervaren in stilte? Nee, juist te midden van een storm kan yoga houvast bieden. In de drukte van alle dag kan het een uitdaging zijn om jezelf die pauze te gunnen. Doe je het wel, dan zul je merken dat je steeds minder snel ontworteld. Je ervaart de stevigheid van een boom. Voor mij alle reden om yoga te (blijven) beoefenen, op de yogamat én van de mat.

Geschreven door Helga van Geldrop

20 augustus 2019

Misschien vind je het volgende ook leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Ervaring delen = Kennis vermenigvuldigen.”

 

           Onbekend

info@puuryoga.nl

06 43460755

Puur verbindt

~

Privacyverklaring

p

Disclaimer

© Yogapraktijk PUUR 2024